#4.2 Hoe werkt conversational search?
Heb je er wel eens van gehoord? Conversational search, wat is dat eigenlijk? Bij conversational search wordt spreektaal door computers gebruikt om relevante antwoorden te geven. En jij zoekt online zonder te typen, je gebruikt je stem.
SPRAAKASSISTENT
Iedereen die een Iphone in gebruik heeft kent de spraakassistent Siri vast. Ook Alexa kan net als Siri spraakopdrachten geven in conversationele zinnen. Je gebruikt dus je stem om opdrachten door te geven aan je telefoon, tablet, laptop, etc. Bijvoorbeeld: 'Hey Google, waar kan ik een smartwatch kopen?'.
ZOEKOPDRACHTEN
Gesproken en getypte zoekopdrachten leiden tot verschillende resultaten. Met gesproken zoekopdrachten wordt er namelijk met spreektaal gezocht in plaats van met keywords. Ga maar bij jezelf na, als jij aan je telefoon vraagt wat het weerbericht is dan zeg jij waarschijnlijk: 'Hey Siri, wat voor weer wordt het vandaag?'. In plaats van op google intypen 'Het weer 5 mei'. Ook worden er bij conversational search maar een paar zoekresultaten weergeven. Dit wordt ook wel de positie 'nul' genoemd. Hierdoor is het belangrijk dat bedrijven hun Search Engine Optimization ook afstemmen op de gesproken zoekopdrachten. Het is namelijk zo dat op dit moment 50 tot 55% van de zoekresultaten via conversational search gaan. Door je paginasnelheid optimaal te verhogen wordt je hoger tussen de zoekresultaten getoont bij de conversational search. Ook moet je consistent gebruik maken van je bedrijfsgegevens op al je profielen en kanalen. Er wordt namelijk veel gezocht op locatie en hierdoor weergeef je je bedrijf nog specifieker in de zoekresultaten.
TOEKOMST
Conversational search is een erg persoonlijke technologie. Dit kwam je eerder nooit tegen in de software ontwikkeling. Tegenwoordig is de conversational search ook handsfree. Dit maakt het ook nog een stuk veiliger doordat je dus je telefoon als het ware kan roepen. Het is net een mens die antwoorden kan geven op jouw vragen. Voor vele mensen is dit dus echt life changing! Voor mensen met beperkingen is dit een uitvinding als het gaat om het besturen van apparatuur.
Omdat de conversational search nog steeds in de ontwikkeling is zijn er ook een aantal nadelen. Het is een enorme inbreuk op je privacy want de technologie neemt alles op. Dit gaat van gesprekken naar zelfs herkenning van voetstappen. Alles wat het apparaat ontvangt wordt opgeslagen. Ook de stemherkenning geeft soms nog problemen. Er is dus nog werk aan de winkel, hier zijn we nog langer niet over uitgesproken...
De voice-trend is voor veel bedrijven nog nieuw maar zeker de volgende stap. De voice-trend gaat heel veel overnemen dus tijd om kennis te maken!
EIGEN ERVARING
Mijn eigen ervaring met conversational search is dat ik ook een Iphone heb met uiteraard Siri. Alleen heb ik Siri uitgeschakeld in mijn instellingen. Ik merk dat ik als ik iets wil zoeken dat ik het op internet zelf intyp en nooit de spraakfunctie gebruik. Ook kwam het vaker voor dat Siri uit zichzelf aan ging zonder dat ik hem riep en antwoord gaf op wat hij aannam wat er op dat moment gezegd werd.
In de vorige periode Atelier voor deze opleiding heb ik samen met andere studenten een video gemaakt over Voice Search. Hier kwam dus de conversational search ook in terug. Dit idee hebben wij uitgewerkt voor About You, een grote kleding website. Mijn conclusie is dat conversational search erg werkt, handig en belangrijk is voor bepaalde bedrijven.
Liefs Mirre
#conversationalsearch #spreektaal #computers #respond #spraakassistent #iphone #Siri #alexa #spraakopdrachten #spraak #google #zoekopdracht
